Azure File Sync Nedir?
Günümüzde hızla ilerleyen bilgi çağı, işletmelerin veri yönetimiyle ilgili zorluklarını daha karmaşık bir hale getiriyor. İşletmeler, verileri güvenli bir şekilde saklama, paylaşma ve koruma ihtiyaçlarına odaklanırken, yerel sunucuların sınırlamalarıyla başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Bulut ortamı bu sınırlamalara çözüm sağlasa da işletmeler buluta tam bir geçiş yapma konusunda hala çekinceli davranıyorlar. Geleneksel altyapılarından vazgeçmek ve tüm verileri buluta taşımak birçok organizasyon için büyük bir adım ve risk olarak görünüyor. Buna rağmen bulutun sunduğu avantajların da farkındalar ve yararlanmak istiyorlar: Yüksek erişilebilirlik, geniş ölçeklenebilirlik, düşük maliyetler ve güvenlik.
İşte bu noktada, Microsoft’un sunduğu Azure File Sync çözümü devreye giriyor. Azure File Sync, işletmelere en iyi iki dünyanın birleşimini sunuyor: yerel altyapılarını koruma ve modern bulut teknolojisinin avantajlarından yararlanma.
Azure File Sync, geleneksel dosya sunucularımızı modern bulut teknolojileri ile biraraya getirerek işletmelerin yüksek performanslı dosya paylaşımı yapmasını ve bunun yanında güçlü bir veri yedekleme ve felaket kurma senaryosuna sahip olmasını sağlıyor. Peki bunu nasıl yapıyor daha yakından inceleyelim.
Dosya Senkronizasyonu
Azure File Sync ile, işletmeler mevcut yerel dosya sunucularını kullanmaya devam edebiliyorlar ve aynı zamanda bu verileri otomatik olarak Azure Bulutu ile senkronize edebiliyorlar. Bu, verilerin hem yerel sunucularda hem de Azure Bulutu’nda güncel ve güvende tutulmasını sağlar. Yerel ağ hızlarında dosyalara erişim imkanı sunar, böylece kullanıcılar işlerini hızlı ve sorunsuz bir şekilde sürdürebilirler.
Multi-site Sync
Azure File Sync servisi ile dosyalarınızı aynı anda birden fazla sunucu ile senkronize edebilirsiniz. Peki bu nasıl gerçekleşiyor? 10 farklı dosya sunucumuz olduğunu varsayalım. Herhangi bir dosya ana sunucuda oluşturulduktan sonra sunucuda kurulu olan agent yardımı ile Azure File üzerine taşınır. Sonrasında buradaki File Sync servisi diğer sunuculardaki agent ile iletişim iletişim kurarak eşitlemeyi başlatır. Kullanıcıların dosyaya erişmek için Azure ortamına ihtiyaçları kalmaz çünkü dosya kendi dosya sunucularına kadar gelmiştir. Bu sunucu burada cache özelliği görür ve şirket içi dosya paylaşım performansında gecikme olmaz.
Cloud Tiering
Dosya sunucuları ile ilgili en önemli sorun kapasitedir. Eski dosyalarımız kullanılmasa bile ne kadar yer kapladığını biliyoruz. Bunların hepsini incelemek ve ayıklamak bizler için zaman kaybı olacaktır. Ayrıca bunları silmek ileride geri dönülemeyecek hatalara yol açabilir. Bulut ortamının en büyük avantajı budur: Sınırsız Ölçekleme. Yerel sunuculardan Azure ortamına verilerinizi korkmadan depolayabilirsiniz.
Azure File Sync ile dosyaların her sunucuya nasıl kaydedileceğini ayarlamak da mümkün. Sunucular içerisinde kotalar oluşturabilir ya da istediğiniz dosyaları Azure taşıyarak yerel sunucunuzda depolama alanı açabilirsiniz.
Cloud Backup
Azure üzerinde bir servis kullanıyorsanız unutmayınki diğer Azure servisleri ile de entegre edebilirsiniz. Yerel sunucularımızdaki verileri Azure File Sync ile aldıktan sonra Azure’un yedekleme planlarını uygulayabilirsiniz.
Diaster Recovery
Azure File Sync ayrıca veri yedekleme ve felaket kurtarma süreçlerini de büyük ölçüde kolaylaştırır. Verilerin hem yerel sunucularda hem de bulutta saklanması, olası bir veri kaybının önlenmesine yardımcı olur ve iş sürekliliğini sağlar. Bir sunucunun fail olması durumunda yeni bir sunucu açılarak Azure File Sync yardımı ile diğer sunucularla eşitlenebilir.