Bazılarımızın Azure Search olarak bildiği şimdiki adıyla Azure Cognitive Search hizmeti, Microsoft’un bulut tabanlı bir hizmeti olarak Azure üzerinde sunulan metin tabanlı verileri aramak ve analiz etmek için kullanılan bir arama hizmetidir.
Ne işe yarar?
Elinizde yüzlerce heterojen veri olduğunu düşünelim. Bu veriler içerisinde arama yapmak ve istediğimizi bulmak için ne kadar uğraş veriyorsunuz? Web sitelerinde gezinirken arama çubuklarının olmadığını düşünelim, aradığımızı nasıl bulacaktık? İşte Azure Cognitive Search aslında bu konuda bize yardımcı oluyor. Verilerimiz içerisinde kaybolmadan istediğimiz bilgiyi çok hızlı bir şekilde filtreleyerek bulmamızı sağlıyor.
Bunu bir örnek vererek açıklayalım:
Senaryo: Kütüphane Arama ve Yönetiminde Azure Cognitive Search
Bir eğitim kurumu, kapsamlı bir öğrenci ve personel kütüphanesi işletmektedir. Kütüphane bünyesinde kitaplar, makaleler, tezler ve dergiler gibi farklı türlerde binlerce kaynak bulunmaktadır. Öğrenciler ve öğretim üyeleri, kütüphanenin kaynaklarına daha hızlı ve etkili bir şekilde erişmek için Azure Cognitive Search’i kullanmaktadır.
Artık neler yapabilirler:
Hızlı ve Etkili Arama:
Öğrenciler ve öğretim üyeleri, kitaplar, makaleler ve diğer kaynaklar arasında hızlı ve etkili metin tabanlı aramalar yapabilecektir. Örneğin, bir öğrenci bir tez konusu hakkında arama yapabilir veya bir öğretim üyesi belirli bir yazarın eserlerini bulabilir.
Otomatik Tamamlama
Kullanıcıların arama sorgularını otomatik olarak tamamlamalarına yardımcı olacaktır.
Filtreleme ve Sıralama
Kullanıcılar, arama sonuçlarını tür, yayın tarihi, yazar veya konuya göre filtreleyebilecek ve sıralayabilecektir. Örneğin, belirli bir dönemde yazılmış kitapları veya en popüler makaleleri bulmak mümkün olacaktır.
Veri Analizi
Kütüphane yönetimi, kullanıcıların hangi kaynaklara daha fazla ilgi gösterdiğini ve hangi konularda daha fazla arama yaptığını analiz edebilecektir. Bu, koleksiyonlarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olacaktır.
Güvenlik ve İzleme
Azure Cognitive Search, kullanıcı verilerini güvende tutmak için güçlü güvenlik önlemleri sunacaktır. Kullanıcıların verilere erişimini ve kullanımını izlemek de mümkün olacaktır.
Bunlara ek olarak yapay zeka entegrasyonu da mevcuttur. Biraz da ona değinelim.
Cognitive Search ve ChatBot
Bildiğimiz gibi Microsoft, servislerinin birbiriyle entegre edilebilmesini sever. Azure Cognitive Search servisi de Azure OPENAI servisi üzerinde bulunan CHATBOT hizmeti ile entegre edilebiliyor.
Tüm datalarımızı Cognitive Search üzerine alıp işledikten sonra kullanıcılarımızın bu verileri daha etkin bir şekilde aramasını sağlamak için başka ne yapabiliriz? Mesela bir chatbot uygulamamız olsa ve kullanıcılar burada sohbet eder gibi istedikleri bilgilere erişebilse güzel olmaz mı?
Tam olarak burada bunu yapabiliyoruz. Kütüphane senaryomuzdan devam edelim. Chat-GPT-3.5 alt yapısıyla desteklenen bir chatbot oluşturup altyapı verileri için Cognitive Search gösterilebilir. Kullanıcılara sunulacak bir web arayüzünden kullanıcılar istedikleri aramayı yaparak bilgilere erişebilirler.
Öncesinde kullanıcının database içerisinde bulunan bilgiyle alakalı bir kelime ya da cümle vermesi gerekiyordu. Ama artık işin içine bir yapay zeka girdi. Kullanıcı artık şunu diyebilir: ”Ben bilim kurgu romanlarını seviyorum. Bana Türkiye’de en çok okunan bilim kurgu romanlarını ve bunların hangilerinin şu an bu kütüphanede mevcut olduğunu göster.” Kullanıcı hem CHATGPT ile yapay zekanın bilgisini hem de kütüphanenin datasını kullanmış oldu.
Bu sadece basit bir senaryo örneğiydi. Kendi çalışma ortamınızda neler yapabilirsiniz? Sizlere nasıl bir kolaylık sağlar bunları biraz düşünün.
Verilerimizi Nasıl Entegre Edeceğiz?
Cognitive Search API’lar yardımıyla özel ortamlara çekilebilir ve kullanılabilir. Bunun dışında Azure Blob Storage, Azure Data Lake Storage Gen2, Azure SQL Database, Azure Table Storage, Azure Cosmos DB gibi depolama hizmetlerinde bulunan verilerinizi doğrudan buraya entegre edebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
Azure Cognitive Search Avantajları
Veri Entegrasyonu: İndeksleme katmanı, verilerin taranması ve entegre edilmesini kolaylaştırır.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi: Azure AI hizmetleri, yapay zeka ve makine öğrenimi entegrasyonunu sağlar, bu sayede tam metin aramaları yapılabilir hale getirir.
Güvenlik Entegrasyonu: Microsoft Azure Active Directory (Azure AD) ile güvenlik entegrasyonu sağlar, ayrıca internet bağlantısı olmayan senaryolar için özel bağlantıları destekler.
Dil Desteği: 56 farklı dilde dilsel ve özel metin analizi sağlar.
Zengin Arama Deneyimi: Zengin sorgu dili, alaka düzeyi ayarlama, anlamsal sıralama, otomatik tamamlama, önerilen sonuçlar ve eşanlamlılar gibi tam arama deneyimi sunar.
Ölçeklenebilirlik ve Güvenilirlik: Azure ölçeği, güvenilirlik ve birinci sınıf kullanılabilirlik sunar.
Azure Cognitive Search Fiyatlandırma
Aşağıdaki tablo incelendiğinde ücretsiz bir sürümün olduğu da görünmektedir.
Aşağıdaki görselde ise Azure Cognitive Search servisinde ek olarak kullanması durumunda oluşacak ek maliyetleri göstermektedir. Mesela biz görselleri bulmak ve analiz etmek için ek bir özellik sağlayan Document Cracking: Image Extraction özelliğini de kullanılabiliriz.
Özet
Azure Cognitive Search bizlere; Özel İçerik Üzerinde Zengin Arama Deneyimi, Tam Metin ve Vektör Araması, Yapay Zeka Zenginleştirmesi, Zengin Sorgu Söz Dizimi, Programlanabilirlik ve Azure servisleri ile entegrasyon sağlar.
Sizin de yapay zeka destekli bir arama motoru ihtiyacınız varsa ücretsiz sürümü kullanmaya başlayarak deneyimleyebilirsiniz.