Bizi takip edin:

Azure BCDR Nedir? Neden Azure BCDR Kullanmalıyız?

Bir felaket durumunda iş sürekliliğini sağlamak, tüm işletmelerin öncelikli hedeflerinden biridir. Felaket senaryoları herhangi bir zamanda gerçekleşebilir ve ciddi finansal kayıplara, itibar kaybına ve hatta işletmenin kapanmasına neden olabilir. Bu nedenle, işletmelerin felaket kurtarma ve iş sürekliliği çözümlerine yatırım yapmaları kritik bir gerekliliktir.

Azure, işletmelerin felaket senaryolarına karşı hazırlıklı olmalarını sağlayan ve iş sürekliliğini garanti altına alan güvenilir bir Business Continuity and Disaster Recovery çözümü sunuyor.Bu yazımızda, BCDR’a neden ihtiyaç olduğunu,Azure BCDR’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve işletmelerin Azure BCDR’yi neden tercih ettiğini inceleyeceğiz.

BCDR Çözümüne Neden İhtiyacımız Var?

Doğal afetler, siber saldırılar, donanım arızaları ve insan hataları gibi felaket durumlarında, BCDR çözümleri işletmelerin hızlı bir şekilde toparlanmasını ve işlerini sürdürmesini sağlar.Bu yüzden firmaların planlanmış bir BCDR çözümüne gereksinimi vardır.

Peki bu felaket durumlarının kaynakları sadece doğal afetler mi?Buradaki en büyük yanılgı disaster senaryolarına en çok doğal afetlerin yol açtığı düşüncesidir.Aşağıdaki grafik incelendiğinde operasyonel hataların ne kadar etkili olduğu açıkca görünmektedir.Bunun yanında insan hatalarının payı da azımsanacak düzeyde değil.Bu yüzden işletmelerin, “Lokasyonumda deprem,sel,fırtına olmaz, Disaster çözümüne ihtiyacım yok.” gibi yaklaşımları büyük hatadır.

Azure BCDR

Azure, BCDR planınızı oluşturmak için güvenilir ve kapsamlı bir platform sunar. 

Azure BCDR çözümleri, genel olarak üç başlık altında incelenebilir: Backup, Site Recovery ve Archive Storage.

Azure Backup, Azure’da barındırılan verilerinizin yedeklenmesini ve korunmasını sağlar. Bu hizmet, sanal makineler, dosyalar, veritabanları ve diğer Azure kaynakları dahil olmak üzere birçok farklı kaynağı destekler. Azure Backup, tüm yedeklemelerinizi tek bir Azure portalı üzerinden yönetmenizi sağlar. Ayrıca, verilerinizin güvenliği için şifreleme, otomatik yedekleme, uzak depolama ve yedekleme verilerinin test edilmesi gibi çeşitli özellikler sunar.

Azure Site Recovery

DR planlarınızı yönetmenize ve uygulamanıza yardımcı olur. Bu hizmet, sanal makinelerinizi bir felaket durumunda hızlı bir şekilde kurtarmak için bölgeler arası yedekleme ve geri yükleme sistemi sağlar. Azure Site Recovery, Microsoft Hyper-V, VMware ve diğer fiziksel sunucular dahil olmak üzere birçok farklı kaynağı destekler.

Ülkemizde organizasyonların en çok tercih ettiği çözüm Site Recovery’dir.Bunun birçok sebebi var.

Bir deprem ülkesinde yaşadığımız bir gerçek ve yakın zamanda malesef üzücü durumlara maruz kaldık. Can ve mal kaybı dışında hizmet kayıpları da yaşadık.Bu esnada birçok firma BCDR senaryosunu aktif hale getiremedi.Bu senaryolar ya daha önce hiç test edilemedi ya da BCDR için belirlenen  lokasyonun kendisi felakete maruz kaldı. Azure bize bu gibi durumlarda global ölçekte çalışma imkanı sağlıyor.Bu sayede kurgularımızı istediğimiz region üzerine yapabiliyoruz.Ayrıca oluşturulan bu kurguları istediğimiz zaman bir tıkla bir şekilde test edebiliyoruz. Acaba siz BCDR senaryonuzu hiç test ettiniz mi?

Bir başka sebep ise günümüzde popüler olan ransomware ataklarıdır.Orta Doğu,Türkiye ve Afrika bölgeleri bu atakları en fazla maruz kalan yerlerdir. Birçok organizasyonun ransomware ataklarına maruz kalmasına rağmen Azure BCDR senaryolarıyla verilerini kurtardığını biliyoruz. “Local ortamda yedeklerim var en kötü backup’tan dönerim” demeyin! Birçok organizasyonda gördük ki artık ransomware ataklarının ilk hedefleri “yedeklemeler”.

Archive Storage

Azure Archive Storage, sık kullanılmayan veya arşivlenen verilerinizin depolanması için bir seçenektir. Bu hizmet, verilerinizi yüksek düzeyde güvenlik ve düşük maliyetli bir şekilde saklar. Azure Archive Storage, dosyalar, veritabanları, e-postalar ve diğer veri türleri dahil olmak üzere birçok farklı kaynağı destekler. Ayrıca, verilerinize erişmeniz gerektiğinde hızlı bir şekilde geri yükleme yapabilmeniz için ayarlanabilir kurtarma zamanı hizmetleri sunar.

Bu üç çözüm, Azure’da barındırılan verilerinizi korumak, yedeklemek ve felaket durumlarına karşı hazırlamak için güçlü bir bulut tabanlı çözüm seti sağlar. Her biri farklı ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmıştır, ancak hepsi Azure bulut tabanlı çözümlerinin sunduğu avantajlarla birlikte çalışır.

Önceki İçerik

Azure Service Health Nedir? Service Healt Alert Nasıl Oluşturulur?

Sonraki İçerik

Microsoft 365 Defender Nedir? Hangi Ürünleri Kapsar?

Start typing to see you are looking for.